Doorgaan naar hoofdcontent

Tulpmouw - Tutorial

Eens je een goed basispatroon hebt van een jurk, bloes of t-shirt, dan kun je hier oneindig mee gaan variëren. Je kan 20 keer hetzelfde basispatroon gebruiken om een ander kledingstuk te maken. Hiervoor moet je soms maar iets heel klein gaan veranderen. Bijvoorbeeld de mouw.

Mijn favoriete mouw is de tulpmouw.


De tulpmouw komt heel weinig voor in de confectie, daarom geeft deze mouw juist iets unieks aan uw naaiproject. De mouw oogt mooi en is heel eenvoudig te maken.

Hieronder toon ik jullie (lieve lezers en volgers) hoe je het mouwpatroon aanpast om een tulpmouw te maken.

Om te starten tekent u het mouwpatroon 2 keer. Vergeet de mouwpunten niet!

Teken op het ene patroondeel een gebogen lijn die zich uitstrekt van de linkerkant van de mouwkop tot de rechtsonder van de zoom. Teken op het andere deel de gebogen lijn van rechsboven op de mouwkop tot linksonder van de zoom. (Zie onderstaande afbeelding).
Het is belangrijk om ver naar beneden te beginnen op de lijn van de mouwkop. Zo zal het patroon voldoende groot zijn om te overlappen op de schouder.Knip beide patroondelen nu uit langs deze nieuw lijn.
Leg ze op elkaar en duid aan waar ze elkaar overlappen. Zo weet je waar je de stof op elkaar moet leggen.Als laatste plakt u beide patroondelen nu aan elkaar. Leg hiervoor de zijnaden tegen elkaar. Indien gewenst kunt u de zoom recht tekenen, zoals op de afbeelding hieronder. De zijnaden liggen dan enkel met de bovenkant tegen elkaar. Als u de zijnaden tegen elkaar legt bekomt u een gebogen zoom, wat ook oke is.Het patroon is getekend, nu gaan we het in elkaar naaien.
Ik werk de onderkant van de tulpmouw het liefst af met biaislint. Hierdoor moet er geen naadwaarde aangetekend worden aan de onderkant van de mouw. 
Aan de knippen we wel 1 cm naad.

Stik biaislint op de goede kant van de mouw. Strijk de naad open.


Vouw het biaislint naar de verkeerde kant. Speld vast.


Stik het biaislint vlak langs de rand, op de goede kant van de mouw.


Speld de uiteinden van de mouw op de overlappingstekens.


 De mouw is nu klaar om in uw jurk of bloes te naaien.


Reacties

  1. Vind ik ook heel mooi! Ooit eens een kleedje voor mezelf gemaakt met een tulpmouw, maar dankzij jouw tutorial kan ik nu ook voor de dochter aan de slag. Bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bloome Sweater

Een jaar geleden heb ik mezelf beloofd om meer voor mezelf te gaan naaien. En hoewel er hier bitter weinig volwassenenkleren verschijnen, naai ik wel voor mezelf.

Zo ook deze prachtige Bloome Sweater.
Ik koos hiervoor een mooie blauwe gemêleerde french terry met zwarte en zilveren bloemen, Silver Flowers.
Ik trok naar Roeselare naar NaaiCentrum Demyttenaere om mooie, bijpassende ritsen te kopen.Deze sweater is al een tijdje klaar, en toen ik de eerste foto's postte op instagram en Facebook van de stof, was deze ook in een mum van tijd uitverkocht.( Op een couponnetje van 50 cm na). De grijze variant is wel nog aanwezig, en minstens even mooi.


Tibo - Het gratis patroon

Zoals beloofd, het gratis patroon van een leuk hemdje voor kleuters. Het is speels en stijlvol tegelijkertijd en kan dus voor elke gelegenheid gebruikt worden.Tibo is het patroon van een een jongenshemd met een rugpas en rugplooitjes.Het werd getekend in de maten 92 tot en met 116.
Er zijn verschillende variaties mogelijk. Zo is er de keuze uit 2 verschillende borstzakjes of een paspelzak. Er kan zowel een winterversie met lange mouwen genaaid worden of een zomerhemdje met korte mouwen. En ten slotte kan er gekozen worden tussen 3 kragen.
En voor de liefhebbers kan er naar hartelust afgewerkt worden met paspelband.

Het patroon werd met de hand getekend. En is beschikbaar in een PDF bestand.
Hier vind je de werkbeschrijving
Hier vind je het patroon

Workshop Op zaterdag 16 juli gaat er een workshop door bij De Stoffengalerij (bij mij thuis dus). Meer info en inschrijven: klik hier.

Ik ben heel benieuwd naar jullie Tibookes. Stuur zeker een foto naar mamasasewing@gmail.com

Op zoek naar ee…

Ne 'mix and match' van 2 patronen

Toen de staaltjes met de nieuwe collectie van CU@6 in mijn brievenbus vielen, wist ik het meteen al. Met die stoffen zou ik zeker aan de slag gaan voor mijn jongens. Dus toen diezelfde collectie een paar dagen later geleverd werd, duurde het niet lang vooraleer ik er de schaar inzette.

Als eerste ging ik aan de slag met de French Terry met palmbomen. Ik vond niet meteen een patroon dat 100% mijn gedacht was, dus ik gooide 2 patronen door elkaar en kwam zo tot het patroon dat ik in gedachten had.

Welke patronen vraag je je af? En waarom?
Ik nam het voor- en rugpand van 'Totem Owl' (nr 19. uit Ottobre 1/2014) en de mouwen van 'Cold Stopper' (nr 32. uit Ottobre 4/2014). O ja, de zakken nam ik ook over van het laatst genoemde patroon.De reden waarom ik twee patronen door elkaar gooide is eigenlijk heel simpel. Ik had een bepaalde sweater voor ogen. En wanneer ik iets voor ogen heb, dan moet het ook zo zijn. Anders begin ik er niet aan. Ik wilde voor mijn oudste (b)engel …