Doorgaan naar hoofdcontent

Haarelastiek - Tutorial

Wat doen met restjes stof?

Normaal gezien wordt hier ondergoed mee gemaakt, maar ik wilde eens iets anders maken. Snel kwam de idee in mij op om een elastiek te maken voor in het haar. Ik vond nergens het patroon dat ik wilde en kreeg ook niet direct geen antwoord in de groep waarin ik het gevraagd had, dus ben ik maar eens gestart met logisch nadenken. Hoe maak je begot ne rekker voor in je haar?

Geloof me, op vrijdagavond nog logisch denken is nu ook dat niet.

Eigenlijk is de oplossing heel simpel. Na een tijdje te zitten staren naar de foto van een elastiek op de site van Veritas had ik het door.

Hier volgt de uitleg:

Benodigdheden:
 • Een lapje stof van 35 cm lang en 11 cm breed
 • 15 cm elastiek (0,5 cm breed)
 • Sluitspeld
 • Garen


Werkwijze:
 • Vouw de strook stof in de lengte dubbel met de goede kanten op elkaar.
 •  Sluit de naad, maar laat langs weerskant 4 cm open
 • Keer de stof om naar de goede kant.
 •  Speld de zijnaden op elkaar, met de goede kanten op elkaar. En stik de naad.

 •  Nu zit er nog een tamelijk grote opening in de strook. Om straks het geheel mooi te kunnen afweken, gaan we eerst een deel van de opening sluiten met kleine handsteekjes. Tot we nog een opening van 1,5 à 2 cm over hebben. • Neem de elastiek en stop deze door de opening.

 • Stik de uiteinden van het elastiek op elkaar.
 •  Sluit de rest van de opening met een kleine handsteek. En klaar.Reacties

Populaire posts van deze blog

Bloome Sweater

Een jaar geleden heb ik mezelf beloofd om meer voor mezelf te gaan naaien. En hoewel er hier bitter weinig volwassenenkleren verschijnen, naai ik wel voor mezelf.

Zo ook deze prachtige Bloome Sweater.
Ik koos hiervoor een mooie blauwe gemêleerde french terry met zwarte en zilveren bloemen, Silver Flowers.
Ik trok naar Roeselare naar NaaiCentrum Demyttenaere om mooie, bijpassende ritsen te kopen.Deze sweater is al een tijdje klaar, en toen ik de eerste foto's postte op instagram en Facebook van de stof, was deze ook in een mum van tijd uitverkocht.( Op een couponnetje van 50 cm na). De grijze variant is wel nog aanwezig, en minstens even mooi.


Tibo - Het gratis patroon

Zoals beloofd, het gratis patroon van een leuk hemdje voor kleuters. Het is speels en stijlvol tegelijkertijd en kan dus voor elke gelegenheid gebruikt worden.Tibo is het patroon van een een jongenshemd met een rugpas en rugplooitjes.Het werd getekend in de maten 92 tot en met 116.
Er zijn verschillende variaties mogelijk. Zo is er de keuze uit 2 verschillende borstzakjes of een paspelzak. Er kan zowel een winterversie met lange mouwen genaaid worden of een zomerhemdje met korte mouwen. En ten slotte kan er gekozen worden tussen 3 kragen.
En voor de liefhebbers kan er naar hartelust afgewerkt worden met paspelband.

Het patroon werd met de hand getekend. En is beschikbaar in een PDF bestand.
Hier vind je de werkbeschrijving
Hier vind je het patroon

Workshop Op zaterdag 16 juli gaat er een workshop door bij De Stoffengalerij (bij mij thuis dus). Meer info en inschrijven: klik hier.

Ik ben heel benieuwd naar jullie Tibookes. Stuur zeker een foto naar mamasasewing@gmail.com

Op zoek naar ee…

Wat je nu echt moet weten over flexfolie

De oudste bengel des huizes kreeg ook nog eens een nieuw shirt. Tegenwoordig zit hij in een echte dinofase. Dus maakte ik maar eens een stoer dinoshirt voor hem.
Nogmaals hetzelfde basispatroon voor T-shirts werd bovengehaald. (Voor wie langs geen kanten weet over welk patroon ik nu bezig ben: patroon n°11 uit Ottobre 6/2016).
De stof werd een marineblauwe punta di roma met wit streepje. Ik maakte een leuke T-rex print uit flexfolie.


Wist je dat er 2 soorten flexfolie bestaan?
Enerzijds is er de hotpeel en anderzijds de coldpeel.
Het is belangrijk om te weten welke soort je hebt om een goed eindresultaat te bekomen.


Hoe bevestig je flexfolie op je kledingstuk?

Zorg ervoor dat het kledingstuk gewassen en gestreken is.Leg de flexfolie op het kledingstuk op de plaats waar het moet komen.Leg er een stukje bakpapier.Neem een heet strijkijzer. En druk dit op de print. Goed drukken, geen strijkbeweging maken. Doe dit gedurende 15 à 20 seconden.
Is de print groter dan je strijkijzer? Verplaats…