Doorgaan naar hoofdcontent

Grace Jurk by Emma en Mona

Deze maand maken we de Grace Jurk. Een gratis patroon van Emma en Mona dat hier terug te vinden is.
Voor wie de werkbeschrijving hier niet duidelijk genoeg mocht zijn, heb ik hieronder een iets meer gedetailleerde werkbeschrijving geplaatst van de versie die ik maakt.1. HET PATROON TEKENEN EN UITKNIPPEN

Ik controleer steeds of de schouders van voorpand en achterpand even lang zijn. Bij dit patroon is dit niet het geval. Voor het maatje dat ik maakte is er afwijking van 4 mm. Ik los dit op als volgt. Ik vernauw de schouder van het rugpand met 4 mm en teken het armsgat wat bij.


Nu is het patroon klaar om uit te knippen. Volgende patroondelen dienen uitgeknipt te worden:
- voorpand
- rugpand
- driehoekje
- mouw (indien u de versie met het mouwtje maakt)


2. HET PATROON UIT DE STOF KNIPPEN

Aangezien ik met een paneeltje te werk ben gegaan, heb ik eerst het rokdeel op de stof getekend. Daarna heb ik de overige patroondelen op de stof geschikt. Klaar. Alles uitknippen maar.

3. IN ELKAAR NAAIEN

Sluit de schoudernaden van het bovenstuk en strijk de naad open.
Herhaal deze stap ook met het voeringdeel.Neem de voering bij de hand en strijk de naadtoeslag naar binnen.


Leg nu het jurkdeel en de voering met de goede kanten op elkaar en speld de achternaad en halsnaad op elkaar. Stik de naad.

Geef kleine knipjes in de halsronding - tot tegen het stiksel.


Speld nu de armsgatrondingen op elkaar van jurkdeel en voering. Stik de naad en geef ook hier terug knipjes in de ronding.Keer dit nu naar de goede kant. Strijk de naden plat.


Nu is het tijd om de zijnaden te sluiten. Speld de zijnaden van voor en achterpand op elkaar. De goede kanten van de stof liggen op elkaar. Stik de naad dicht.


Het bovenstuk van de jurk is nu klaar.


Nu nemen we het rokdeel bij de hand. Aan de benedenhoeken moest een driehoekje weggeknipt worden.
Eerst gaan we nu die hoekjes afwerken. Vouw de onderkant en de zijkant van het rokdeel naar elkaar toe (de goede kanten op elkaar). Speld en stik het rechte stukje van de hoek.


Keer de stof naar de goede kant, strijk er de zoom van 2 cm in.
Stik de zoom door aan de onderkant en de zijkanten.


Stik nu 2 rimpeldraden aan de bovenzijde van de rok.
Rimpeldraden worden met de grootste steeklengte genaaid. Kies voor een afstekende kleur van draad.


Rimpel het rokdeel nu totdat het dezelfde lengte heeft van het bovenstuk van de jurk. Verdeel de rimpels gelijk over de hele lengte van het rokdeel.
Speld het rokdeel op het jurkdeel en stik vast.  !!! De voering NIET meestikken !!!


Verwijder de rimpeldraden.
Om alles nu mooi af te werken, gaan we de voering met kleine handsteekjes vastzetten op het rokdeel.


Maak nu de knoopsgaten. De bovenste knoop komt op 1,5 cm van de bovenrand.


Ik maakte maatje 80 en maakte elke 7 cm een knoopsgat. Het knoopsgat is gemaakt op 1 cm van de zijrand.
 

Open de knoopsgaten.


Naai de knopen aan de jurk.


En klaar!Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bloome Sweater

Een jaar geleden heb ik mezelf beloofd om meer voor mezelf te gaan naaien. En hoewel er hier bitter weinig volwassenenkleren verschijnen, naai ik wel voor mezelf.

Zo ook deze prachtige Bloome Sweater.
Ik koos hiervoor een mooie blauwe gemêleerde french terry met zwarte en zilveren bloemen, Silver Flowers.
Ik trok naar Roeselare naar NaaiCentrum Demyttenaere om mooie, bijpassende ritsen te kopen.Deze sweater is al een tijdje klaar, en toen ik de eerste foto's postte op instagram en Facebook van de stof, was deze ook in een mum van tijd uitverkocht.( Op een couponnetje van 50 cm na). De grijze variant is wel nog aanwezig, en minstens even mooi.


Ne 'mix and match' van 2 patronen

Toen de staaltjes met de nieuwe collectie van CU@6 in mijn brievenbus vielen, wist ik het meteen al. Met die stoffen zou ik zeker aan de slag gaan voor mijn jongens. Dus toen diezelfde collectie een paar dagen later geleverd werd, duurde het niet lang vooraleer ik er de schaar inzette.

Als eerste ging ik aan de slag met de French Terry met palmbomen. Ik vond niet meteen een patroon dat 100% mijn gedacht was, dus ik gooide 2 patronen door elkaar en kwam zo tot het patroon dat ik in gedachten had.

Welke patronen vraag je je af? En waarom?
Ik nam het voor- en rugpand van 'Totem Owl' (nr 19. uit Ottobre 1/2014) en de mouwen van 'Cold Stopper' (nr 32. uit Ottobre 4/2014). O ja, de zakken nam ik ook over van het laatst genoemde patroon.De reden waarom ik twee patronen door elkaar gooide is eigenlijk heel simpel. Ik had een bepaalde sweater voor ogen. En wanneer ik iets voor ogen heb, dan moet het ook zo zijn. Anders begin ik er niet aan. Ik wilde voor mijn oudste (b)engel …

Naaiweekend in de Westhoek

Ik wil al een tijdje op naaiweekend gaan. Met onze winkel bezoeken wij regelmatig naaiweekends en dat ziet er telkens zo'n gezellige bende uit. Dus waag ik de stap.

Ik organiseer zelf een naaiweekend. Ik heb een super leuke locatie gevonden in de buurt, midden in de natuur en op 30 november is het dan zo ver.Naaiweekend in de Westhoek
30/11 - 2/12 2018

Een groot en gezellig vakantiehuis met 6/8 kamers. Iedere kamer beschikt over een lavabo en douche of bad.
Beneden is er een open leefruimte met een gezellige zithoek bij de houtkachel, een modern ingerichte open keuken met vaatwas, microgolf en oven, keramische kookplaat, twee koelkasten en een kleine diepvries. Er is een bar, koffiehoek, flatscreen-tv met dvd en draadloos internet.
Om te naaien is er een aparte sfeervolle ruimte voorzien.
Prijs: 165€/persoon verblijf + alle maaltijden en dranken

- kamers worden gedeeld met 2 personen.
- zelf bed- en badlinnen meebrengen.

- 's morgens genieten we van een uitgebreid ontbijtbuffet.