Tulpmouw - Tutorial

Eens je een goed basispatroon hebt van een jurk, bloes of t-shirt, dan kun je hier oneindig mee gaan variëren. Je kan 20 keer hetzelfde basispatroon gebruiken om een ander kledingstuk te maken. Hiervoor moet je soms maar iets heel klein gaan veranderen. Bijvoorbeeld de mouw.

Mijn favoriete mouw is de tulpmouw.


De tulpmouw komt heel weinig voor in de confectie, daarom geeft deze mouw juist iets unieks aan uw naaiproject. De mouw oogt mooi en is heel eenvoudig te maken.

Hieronder toon ik jullie (lieve lezers en volgers) hoe je het mouwpatroon aanpast om een tulpmouw te maken.

Om te starten tekent u het mouwpatroon 2 keer. Vergeet de mouwpunten niet!

Teken op het ene patroondeel een gebogen lijn die zich uitstrekt van de linkerkant van de mouwkop tot de rechtsonder van de zoom. Teken op het andere deel de gebogen lijn van rechsboven op de mouwkop tot linksonder van de zoom. (Zie onderstaande afbeelding).
Het is belangrijk om ver naar beneden te beginnen op de lijn van de mouwkop. Zo zal het patroon voldoende groot zijn om te overlappen op de schouder.Knip beide patroondelen nu uit langs deze nieuw lijn.
Leg ze op elkaar en duid aan waar ze elkaar overlappen. Zo weet je waar je de stof op elkaar moet leggen.Als laatste plakt u beide patroondelen nu aan elkaar. Leg hiervoor de zijnaden tegen elkaar. Indien gewenst kunt u de zoom recht tekenen, zoals op de afbeelding hieronder. De zijnaden liggen dan enkel met de bovenkant tegen elkaar. Als u de zijnaden tegen elkaar legt bekomt u een gebogen zoom, wat ook oke is.Het patroon is getekend, nu gaan we het in elkaar naaien.
Ik werk de onderkant van de tulpmouw het liefst af met biaislint. Hierdoor moet er geen naadwaarde aangetekend worden aan de onderkant van de mouw. 
Aan de knippen we wel 1 cm naad.

Stik biaislint op de goede kant van de mouw. Strijk de naad open.


Vouw het biaislint naar de verkeerde kant. Speld vast.


Stik het biaislint vlak langs de rand, op de goede kant van de mouw.


Speld de uiteinden van de mouw op de overlappingstekens.


 De mouw is nu klaar om in uw jurk of bloes te naaien.


Reacties

  1. Vind ik ook heel mooi! Ooit eens een kleedje voor mezelf gemaakt met een tulpmouw, maar dankzij jouw tutorial kan ik nu ook voor de dochter aan de slag. Bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Tibo - Het gratis patroon

Bloome Sweater

Wat je nu echt moet weten over flexfolie